Ana Sayfa
Yöntek
Ulaş Bıçakcı

Seminerleri

Danışmalıkları

Kitapları

Yazıları

Köşe Yazıları

Danışmanlık
Eğitim
İnsan Kaynakları

Linkler

Bize Ulaşın

Arama

Pro'lar, zor zamanlarınız yaklaşıyor

    Pro, “profesyonel”in kısaltması. Amerika’da çok sık kullanılan yerleşmiş bir kısaltma. Çünkü orada, “profesyonellik” kavramının özel bir önemi var. Eğer bir kişi işinde “en iyiler düzeyi”ne ulaşmış ise ona, “profesyonel” veya kısaca “pro” denir. Bizde pro henüz kullanılmıyor. “Profesyonel” sözcüğünü de sadece iki alanda kullanıyoruz: profesyonel futbolcu ve profesyonel yönetici.

Futbol benim uzmanlık alanıma girmiyor. Ama yönetimdeki profesyonellik konusunda ben de herkes gibi bol keseden atıyorum.

Profesyonellik, ivmesi giderek artan bir hızla önem kazanacak. Türkiye’de tepedeki profesyonelleri gerçekten büyük bir yangın bekliyor. Bu yangın patron-profesyonel yangınından farklı bir şey olacak. Bunun temel iki nedenine değinmek istiyorum.

Aile şirketlerine karşı yakınmalar sadece Türkiye’ye özgü bir şey değil. “Yönetimi profesyonellere devretmek” ve, “aile şirketi olmaktan kurtulmak” ya da “kurumsallaşmak” şeklindeki reçeteler dünyanın her yerinde mevcut. Şimdi Türkiye AB yolunda. Avrupalı’larla ilişkilerimiz, iş birliklerimiz, ortaklıklarımız, karşılıklı şirket evlilik ya da satın almalarımız, şirket birleşmelerimiz artacak. Onlardan gelen istekler arasına şirket yönetimlerinin düzeltilmesi de girecek. Şirketlerin tepelerinde profesyonelleri görmek isteyecekler.

Pro’ların değerini arttıracak ikinci bir temel neden, halka açılmalardır. Ekonominin düzlüğe çıkması için şirketlerin halka açılmaları tavsiye ve teşvik ediliyor. Halka açılmalar gerçekten hızlanacak. Tabii ki, halka açılmakla şirketler patron hakimiyetinden kurtulmazlar. Ama bu durumun pek farkında olunmaması ve Türkiye’de patron yönetimine duyulan aşırı allerji nedenleri ile hisse satın alanlar da şirketlerin başında profesyonelleri görmek isteyecekler. Hisseler sadece Türk’ler tarafından da alınmıyor. Yabancı yatırımcılar da bu isteği gösteriyorlar. Teorisyenler, akademisyenler, danışmanlar, yazar-çizerler ve her türlü akıl hocaları da patronları değil profesyonelleri işin başında görmek istiyorlar.

Dolayısı ile patronlar profesyonel yöneticilere daha fazla yer vermek zorunda kalacaklar. Gerçek profesyonellerin fiyatları artacak Ancak pro’ları bekleyen bu parlak geleceğin onları zorlayıcı bazı sonuçları da olacak. Bir kere vitrin profesyonelliği devri son bulacak. Profesyoneller arasında alabildiğince rekabet ortamı doğacak. Gerçek başarıları ölçülebilir olacak. Amerika’da olduğu gibi başarılı ya da başarısız profesyonellerin şirketin başına geçmeleri veya ayrılmaları şirketlerin piyasa değerini etkileyecek. Bugün sadece patrondan gelen baskılara maruz kalan profesyoneller yarın piyasadan gelen baskılara da maruz kalacaklar. Bizde de başarılılarının listelemeleri yapılacak. Çok az da olsa basında bu tür listelemeler yapıldı ama onlar daha çok medya ile iyi geçinen, “reklam veren” avantajını kullanan, halkla ilişkiler ve pablisitesi güçlü olan, iş ilişkileri ve performanslarından daha çok şirketlerinin olanaklarını kişisel nüfuz ilişkilerinde kullanan profesyonellere ve benim konum olmayan bürokratlara ait idi.

“Takke düştü kel göründü” testinden kim geçe kim kala, yakın zamanlarda belli olmaya başlayacak.

Copyright © 2006 Yontek.Com

Ana Sayfa | Yöntek | Ulaş Bıçakcı | Danışmanlık | Eğitim | İnsan Kaynakları | Bize Ulaşın